خانمها اغلب در محل کار زیر نظر فردی فعالیت میکنند، یا احساس میکنند در مذاکرات به آنها کمتر توجه شده و کنار گذاشته میشوند.
تحقیقات نشان میدهد که:
- حدود ۸۰% از خانمها در محل کار شرایطی را تحمل میکنند که میبایست مدارک و شواهدی را برای اثبات کار خود ارایه دهند.
- تشویق برقراری ارتباط بین کارکنان، میتواند به ایشان کمک کند تا در بیان ایدههای خود احساس راحتی کنند.
- فراهم کردن یک محیط متفاوت، عادلانه و با برنامههای گروهی به کارمندان کمک میکند تا در یک محیط مشارکتی و حمایتی فعالیت کنند.
این مقاله برای رهبران و صاحبان کسب و کار است که میخواهند یک محیط کاری منصفانهتر را برای خانمها فراهم آورند.
بسیاری ازخانمها در محیط کار با مشکلاتی مواجه هستند همانند تبعیض، شرایط خاص دوران بارداری، چالشهای پیشرفت شغلی و … که مردان کمتر در محیط کار با آنها درگیر هستند. عوامل متعددی در ایجاد این موضوعات نقش دارند وطبیعتاً راهکارهایی نیز برای رسیدگی و کاهش این موضوعات وجود دارد. در این مقاله با چالشهای رایجی که زنان در محیط کار با آن مواجه هستند میپردازیم و به این موضوع که چطور میتوان یک محیط با فرهنگ کار فراگیر و مناسب ایجاد کرد، که در این محیط همه با هم مشارکت خواهند داشت، میپردازیم.
الف-چالش های عمومی که زنان در محیط کار با آن در گیر هستند
چالش های بارزی که زنان معمولا در محیط کار با آن مواجه هستند به شرح زیر میباشد:
- زنان در ایجاد تعادل بین کار و مراقبت از کودکان شان با مشکل رو به رو هستند. بسیاری از کارکنان زن، تصور میکند در دو شیفت کاری فعال هستند، یکی در اداره و محل کار و دیگری در منزل برای نگهداری فرزند یا فرزندانشان. بنابراین بسیاری از این کارکنان با فرسودگی و سختی در محیط کار مواجه هستند.
- زنان در مدیریت و رهبری کمتر حضور دارند در حالی که حضور زنان در عرصههای مدیریتی نسبت به گدشته بهبود یافته است، لیکن هنوز زنان به طور گسترده در پستهای مدیریتی و رهبری حضور ندارند. نظرسنجی در سال ۲۰۲۲ در بین ۶۵۰۰۰ کارمند از ۴۲۳ شرکت نشان داده است که زنان ۲۸ درصد از پستهای اولیه مدیریت را بعهده داشتهاند در حالی که مابقی پستهای مدیریتی در اختیار مردان بوده است.
- زنان اغلب با مشکل تنها بودن در محل کار مواجه هستند. این بدان معناست که در یک اتاق یا محل کار تنها یک نفر با جنسیت مونث در حال کار و فعالیت است، که توجه ما را به بررسی دقیقتر موضوع معطوف مینماید. در گزارشی که توسط شرکت تحقیقاتی مک کنزی صورت پذیرفته است حدود ۲۰ درصد زنان، اغلب تنها زن یا در میان معدود زنانی هستند که در یک زمان مشخص در یک اتاق حضور دارند، اما این موضوع صرفاً برای حدود ۷ درصد مردان اتفاق افتاده است. این اختلاف در سطوح بالاتر زنان حدود دو برابر است.
- زنان عمدتاً در محل کار خود احساس میکنند، نادیده گرفته میشوند. زنان احساس نادیده گرفته شدن در محل کار را مطرح میکنند و این تجربه را همچنین در ملاقاتهای کاری در فضای مجازی نیز مطرح میکنند. در نتایج نظرسنجی که از ابتدای شیوع ویروس کرونا با توجه به توسعه ارتباطات در فضای مجازی صورت گرفته بود نشان داده است که زنان بیشتر از مردان در ملاقاتهای کاری در فضای مجازی نادیده گرفته شدهاند و حدود ۲۱ درصد زنان مصاحبه شونده احساس کردهاند توسط همکاران نادیده گرفته شدهاند و حدود ۱۹ درصد آنها از امتناع همکارانشان از برقراری ارتباط سخن گفتهاند.
- زنان بیشتر در محل کار خود در معرض قطع شدن حرفهایشان قرار میگیرند. محققان طی بررسی بیشتر از ۲۵۰۰ مصاحبه صوتی ضبط شده کنگره برای مدت ۲۵ سال، یک دلیل کلیدی پیدا کردهاند که چرا زنان ممکن است در محل کار برای صحبت کردن تردید داشته باشند.
یافتههای تحقیق نشان داده است زنان ۱۰ درصد بیشتر از مردان در محل کار خود در معرض قطع شدن حرفهایشان قرارگرفتهاند. این رویداد بالاخص زمانی که یک موضوع مهم در مورد زنان در حال بررسی بوده اتفاق افتاده است و این اتفاق در کنگره ۲ برابر بیشتر از سایر مکانها اتفاق افتاده است.
زنانی که در محیط کار با این چالش ها و یا چالشهایی بیشتری مواجه هستند، ممکن است احساس کنند که بایستی بیشتر کار کنند یا ثابت کنند که آنها شرایط و توانایی لازم برای انجام کار را دارند.
ب-چطور میتوان یک فضای فرهنگی منصفانه در محیط کار ایجاد کرد؟
به عنوان یک مدیر یا صاحب کسب و کار یکی از اولویتهای اصلی شما باید ایجاد محیط راحت و سازنده برای همه باشد. در ادامه چند مورد را که میتواند به تحقق موضوع مذکور کمک کند، مطرح میکنیم:
استخدامهای خود را برای تقویت همکاری متنوع کنید.
استخدام یک تیم متنوع دیدگاهها و سلیقههای مختلفی را کنار هم قرار میدهد که میتواند خلاقیت و نوآوری را افزایش دهد و به تبدیل شدن ارتباط به یک همکاری فراگیر کمک کند. به نظر میرسد مناسب است در کسب و کارها، تنوع جنسیت وحتی نژاد در پستهای ارشد و همچنین سایر سطوح در نظر گرفته شود.
یک تیم با شرایط مذکور، به تقویت فرهنگهای سازمانی شما کمک خواهد کرد و میتواند نتایج عملکرد شما را بهبود ببخشد. تحقیقات انجام شده توسط مک کنزی نشان میدهد وقتی زنان به خوبی در پستهای مدیریتی خود حضور داشته اند، سود و عملکرد کسب و کارها ۵۰ درصد بالاتر بوده است.
توضیحات ارائه شده به این مفهوم نیست که در فرآیند استخدام ما کسری از پستهای سازمانی داریم که میخواهیم سهمیهای از جنسیت یا نژادهای مختلف را در آن قرار دهیم بلکه به دنبال ایجاد یک محیط کاری هستیم تا تجارب، سوابق و مهارتهای لازم خود را از یک تیم، متشکل از جنسیتها و نژادهای مختلف با توجه به تفاوتهای موجود بین توانمندیهای افراد، انتخاب کنیم.
به ارتباطات و تعاملات درون سازمانی اهمیت دهید و به کارکنانتان نشان دهید برای آنها ارزش قائل هستید.
زنان گاهی به دنبال تلطیف آنچه میخواهند بگویند هستند تا صحبتهایشان تند یا تهدید آمیز تلقی نگردد. مدیران و صاحبان کسب و کار میتوانند با این رفتارهای بی مورد و غیرضروری مقابله کنند. محیطی ایجاد کنید تا افراد در طرح محترمانهی ایدهها و یا صحبتهای خود احساس راحتی کنند و به واسطه صحبتهایشان مورد قضاوت قرار نگیرند و یا توانمندیهایشان زیر سوال نرود.
تمرکز شما بیشتر از اینکه زنان را به طرح و اشتراک ایدههایشان تشویق کند، بایستی در فراهم آوردن محیط مناسبی باشد که زنان در آن برای بیان نظراتشان و صحبت کردن تردیدی نداشته باشند.
این به معنای یک انتقاد یا کنش عملیاتی نسبت به افرادی است که صحبت همکاران خود را قطع میکنند و از طرفی تشویق کارکنان به گوش دادن به ایدههای همکارانشان است.
تحقیقات مک کنزی نشان داده است مدیران زن، با کارمندانشان در خصوص حجم و سنگینی کار و رفاه ایشان صحبت میکنند این مزیت یک تیم مدیریتی متنوع است که میتواند به کارمندان کمک کنند به عنوان یک عضو تیم، احساس ارزشمندی، انگیزه و رضایت بیشتری داشته باشند.
یک برنامه ایجاد کنید و همه را با کسب و کارتان همراه سازید.
شما میتوانید با برنامهریزی آموزشی به ایجاد یک محیط متنوع و فراگیر کمک کنید. شما میبایست جلسات آموزشی را بر پا کنید و ضمن آموزش، به ترویج فرهنگ کاری فراگیر که افراد با هر جنسیت، نژاد و هویتی در آن آرامش و امنیت و احساس ارزشمند بودن داشته باشند، کمک کنید.
همه افراد را در سازمان به گفتگو دعوت کنید.
اگر چه زنان عمدتاً چالشهایی را در محیط کار تجربه میکنند، اما مدیران میتوانند با برنامهریزی اقدامات پیگیرانه و ایجاد یک فرهنگ کاری مناسب به ایجاد یک محیط سالم کاری کمک کنند. قطعاً شما برای ارزیابی میزان پیشرفت اولویتهای سازمانی خود روشهایی را پیادهسازی میکنید که برخی از آنها هم مانند نظرسنجی از پرسنل در خصوص چگونگی درک ایشان از تلاشهای شما، بازخورد مناسبی برای تصمیمگیری به همراه داشته باشد.